Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 30., kedd

Vajon milyen virágok ezek? Avagy a palicsi állatkert dicsérete

Hétvégén családi látogatást tettünk Vajdaságban, és közben sokadszorra útba ejtettük nagy kedvencünket, a palicsi állatkertet. 
Palics Szabadkától pár km-re és a magyar-szerb határhoz is közel fekszik, gyönyörű szecessziós és eklektikus épületeit, villáit és a sétányokkal körülvett hatalmas tavat is érdemes megnézni. 
Az állatkert 10 hektáron terül el, jegesmedvék, fókák, elefántok, nagyragadozók, többféle majom és sok más érdeke állat él itt, és mint park, arborétum is nagyon szép. 
A jegyárak pedig a  magyarországi viszonylatokhoz képest nagyon kedvezőek: a családi jegy kb. 1900 Ft (nincs kikötve a gyerekek száma).
Az első két képen látható virágokat még nem sikerült beazonosítanom, pedig nagyon tetszenek. Hálás lennék, ha valaki tudna ebben segíteni. Az első képen a sötétlila virág esetében sisakvirágra tippelek, de még nem láttam élőben, ezért nem vagyok biztos benne.
A többi képet a hangulat érzékeltetésére tettem közzé :o)
 
 
 
 
 
A kertem továbbra sincs jó formában, csak ezt a néhány képet találtam említésre méltónak:
 Reine des Violettes történelmi rózsa- most sokkal gyönyörűbb a színe, mint a nyári hőségben
 Jude the Obscure angol rózsa
Gertrude Jekyll- ez a virága éppen elnyílófélben
 
 
Ghislaine de Féligonde

8 megjegyzés:

 1. De jó, hogy írtad, nem is hallottam még erről a helyről, de most nagy kedvet kaptam hozzá! A virágok szerintem évelő lobéliák, a kék is annak tűnik, az az alsó három szirom jellemző rájuk.
  A rózsáid pedig gyönyörűek. A Violette és az Obscure a kedvencem közöttük. Egész szezonban figyeltem őket nálad és BoGyo-nál.;)

  VálaszTörlés
 2. Jaj, azt el is felejtettem, a kis sárgák micsodák? Nagyon izgatja a fantáziámat, de nem jöttem rá.:)

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Szépeket láttatok! A rózsáid gyönyörűek, mint mindig:)
  Az enyémeket kicsit megviselte a múltkori esős idő, de majd csak helyrejönnek.

  VálaszTörlés
 5. Igen, nagyon hangulatos hely! A kisfiam azóta folyton csak "a majmokhoz" akar menni :o) A rózsák nálam még soha nem voltak olyan rossz állapotban, mint most :o( Az időjárás is szélsőségesen kedvezett a gombáknak, de időm sem volt az idén törődni szegényekkel.

  VálaszTörlés
 6. Szerintem a sárga virágot láttam a legújabb Kertbarát Magazinban, de nincs itt nálam, nem tudom megnézni. Ha addig nem derül ki, ha hazajutok megkeresem majd neked.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Szerintem különben őszi vetővirág (Sternbergia lutea). De a 2. képen lévő lila virágú sziklakerti növény nevét is nagyon szeretném megtudni.

   Törlés
  2. Jaj, hát azt is kihagytam! Mostanában csak rohanok. Valami verbéna lesz az, talán Verbena speciosa, majd szólj ha talált!:)

   Törlés