Diós keksz
A kenéshez: 20 dkg vaj, 1 kk só
A tetejére: 2 tojásfehérje, köménymag
Birsalmasajtos- csokis muffin
Hozzávalók:
227 gr margarin, 175 gr cukor, 1 tojás, 2 tk., rumaroma, 1
tk. só, 1,5 tk. sütőpor, kb. 425 gr liszt, kb. 100 gr darált dió
Kézi mixerrel habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a
tojást és a rumaromát, miközben tovább keverjük. Folyamatos keverés
közben apránként hozzáadjuk a darált dióval, sóval és sütőporral
összekevert lisztet.Lisztes gyúródeszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszúrjuk belőle a formákat.Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon 7-8 perc alatt világos színűre sütjük a kekszeket.Dobozban sokáig eláll.
Az eredeti kekszreceptért köszönet a megosztójának: Glazurshop
Sörkifli
Hozzávalók 48 darabhoz:
10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg élesztő, 1 kg búzaliszt, 2 kk só
Fél csésze langyos tejben feloldom a cukrot és elmorzsolom benne
az élesztőt. A vajat felolvasztom, a lisztet tálba szitálom, elvegyítem
benne a sót. A felfutott élesztőt a liszthez öntöm, összedolgozom a
többi tejjel. Ha már kezd összeállni a tészta, belecsorgatom a vajat és
addig dagasztom, amíg elválik a kezemtől és a táltól. Letakarva
félreteszem keleszteni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom,
hat cipót formázok belőle. Mindegyikből kerek lapot nyújtok és sóval
elkevert, olvasztott vajjal megkenem. A tésztakorongot cikkekre vágom és
a cikkeket feltekerem, tepsibe teszem. Megkenem a tojásfehérjével,
megszórom köménymaggal és előmelegített, forró sütőben 20-25 perc alatt
pirosra sütöm.
(Praktika 2012 július)
(Praktika 2012 július)
Birsalmasajtos- csokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz: 245 gr finomliszt; 130 gr puha margarin; 110 gr cukor (porcukor is lehet); 1 tasak vaníliás cukor; kb. 2 tk Kotányi Muffin fűszerkeverék; 3 tojás; 3/4 tasak sütőpor; kb. 3 ek tej; birsalmasajt és tortabevonó étcsokoládé kockák
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fűszerkeveréket és a tojásokat. Kis adagokban hozzáöntjük a sütőporral elkevert lisztet. A keveréket kis tejjel föllazítjuk és a formába kanalazzuk.
Én két részletben szoktam megtölteni a mélyedéseket, és közben adom hozzá a birsalmasajtot és a csokit, muffinonként 2-2 kis kockát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
(Kotányi Muffin fűszerkeverék)
(Kotányi Muffin fűszerkeverék)
Ribizlis-kókuszos muffin
Hozzávalók: 25 dkg liszt;10 dkg cukor;7 dkg vaj;1 tojás;2 kk sütőpor;1 tasak vaníliás cukor;20-25 dkg ribizli;kókuszreszelék
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd a sütőport, ízlés szerint kókuszreszeléket és a lisztet. Ha szükséges, kevés tejjel lazíthatunk a tésztán, simára keverjük és óvatosan beleforgatjuk a leszemezett ribizlit.
A tésztát a muffin formába töltjük és a tetejét meghintjük kókuszreszelékkel.
Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
Bodzás egreskrém
Hozzávalók (4 személyre): 45 dkg friss, megmosott egres; 1/2 bögre víz; 5 db bodzavirág; 18 dkg cukor; 5 dkg vaj; 3 egész tojás felverve; tejszínhab a tetejére
A vízben főzzük puhára az egrest és a bodzavirágokat. Vegyük ki a virágokat és passzírozzuk át az egrest.
Tegyük a bodzával egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot és olvasszuk fel.* Keverjük hozzá a vajat és olvasszuk fel. Kissé hűtsük le és óvatosan adjuk hozzá a felvert egész tojásokat. Addig keverjük, míg besűrűsödik, nem szabad felforrnia. Osszuk szét poharakba és tejszínhabbal, esetleg borágóvirággal díszítve tálaljuk.
*Ekkor leszűrve a hűtőben muskotályos szirupként tárolhatjuk, gyümölcstálakhoz és szódával hígítva nyári hűsítő italként is fogyasztható.
MIT FŐZ KI PETTSON ÉS FINDUSZ?
Ribizlitorta
Hozzávalók: 25 dkg
piros ribizli; 2 db tojás; 22 dkg
cukor; 1 tk.
vaníliás cukor;15 dkg
búzaliszt;1 tk.
sütőpor, 7,5 dkg
olvasztott vaj; zsemlemorzsa
A ribizlit
megmossuk, száráról leszedjük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.
Mixerrel a
tojásokat felverjük, folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot és a vaníliás
cukrot, míg sűrű, krémes lesz.
A lisztet és
a sütőport a masszára szitáljuk, hozzáöntjük a felolvasztott vajat, és az egészet
óvatosan elkeverjük.
A tésztát egy
vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt sütőformába öntjük, majd a ribizlit
eloszlatjuk a tetején.
A tortát 30
percig 190 0C-on sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Végül porcukorral meghintjük.
(Vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is tálalhatjuk.)
Áfonyatorta
Hozzávalók:
A tésztához:15 dkg puha vaj;14 dkg barna cukor;2 db tojás;10 dkg teljes kiőrlésű liszt;10 dkg finomliszt;2 tk. sütőpor
A tésztához:15 dkg puha vaj;14 dkg barna cukor;2 db tojás;10 dkg teljes kiőrlésű liszt;10 dkg finomliszt;2 tk. sütőpor
Az öntethez: 40 dkg áfonya;4 db tojás;2,5 dl
tejszín;10 dkg darált
mogyoró vagy mandula;6 ek. cukor; 1 csapott
teáskanál fahéj;10 dkg
finomliszt;½ citrom
lereszelt héja;porcukor a
szóráshoz
A tésztához a
vajat és a cukrot mixerrel habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, és tovább
keverjük, míg a massza krémes lesz.
A kétféle
lisztet a sütőporral elkeverjük és a tésztára szitáljuk, majd az egészet vajjal
kikent sütőformába öntjük, és közepes hőfokon kb. 10 perc alatt félig megsütjük.
Az áfonyát
megmossuk, lecsöpögtetjük, majd eloszlatjuk a tésztán. Az öntethez a
hozzávalókat összekeverjük és az áfonyára öntjük.
A tortát kb. 35 percig 180-
200 0C-on készre sütjük, majd
porcukorral meghintjük.
(Áfonya
helyett használhatunk bármilyen gyümölcsöt, pl. málnát, epret vagy meggyet.)
Andersson néni fahéjas csigái
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg
búzaliszt;1 cs. száraz
élesztő;12,5 dkg puha
vaj;3 db tojás, 5 dkg cukor;1 tk. őrölt
kardamom;½ tk. só;2 dl langyos
tej
A töltelékhez: 5 dkg puha vaj;4 ek. cukor;2 tk. fahéj
Egy
keverőtálban elkeverjük a lisztet az élesztővel. Hozzáadjuk a vajat, a tojást,
a cukrot, a kardamomot, a sót, majd simára kavarjuk.
Folyamatosan
hozzáöntjük a langyos tejet, aztán a tésztát addig dagasztjuk, míg formázható
lesz. Ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá lisztet, de ne túl sokat, mert a
tésztának puhának kell lennie.
A kész tésztát
lefedve, meleg helyen hagyjuk megkelni.
Ha már jól
láthatóan megdagadt, még egyszer jól átgyúrjuk, és a belisztezett gyúródeszkán
kb. 1 cm vékonyra kinyújtjuk.
A töltelékhez
a puha vajat a cukorral és a fahéjjal elkeverjük, és a kinyújtott tésztára kenjük. A tésztát
egyik oldalról elkezdjük feltekerni. Az így kialakult rúdról kb. 2 cm
vastagságú szeleteket levágunk, és egy vajjal kikent tepsire helyezzük.
A csigákat
220 0C-on, 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőben a tepsi alá tegyünk
egy vízzel töltött lábast, hogy a fahéjas csigácskák ki ne száradjanak.
Padlizsáncsónakok
Padlizsáncsónakok
Hozzávalók 3/ 6 személyre: 3/ 9
kicsi, hosszúkás padlizsán; 10/ 30 dkg Rama sütőmargarin; 1/3 fej vöröshagyma;
1/ 3 kicsi cukkini; 1/ 3 piros húsú paprika; 2/ 6 kemény paradicsom; kakukkfű;
só; fehérbors
A padlizsánokat hosszában
kettévágjuk, húsukat kivájjuk úgy, hogy vékony faluk maradjon. A margarint
serpenyőbe tesszük, megpároljuk benne a csíkokra vágott zöldségeket, a
padlizsán kivájt húsát, majd sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. A
padlizsánokat tűzálló edénybe rakosgatjuk és előmelegített, 200 fokos sütőben
10 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből és a zöldségragut szétoszlatjuk a
csónakokban, majd 15 percre visszatesszük és készre sütjük. Hogy kiadósabb
legyen, a zöldségek közé keverhetünk sonkakockákat, megszórhatjuk reszelt sajttal,
önthetünk rá tejfölt is.
(Praktika 2012, szeptember)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése