Keresés ebben a blogban

ÉTELRECEPTEK

Diós keksz
Hozzávalók
227 gr margarin, 175 gr cukor, 1 tojás, 2 tk., rumaroma, 1 tk. só, 1,5 tk. sütőpor, kb. 425 gr liszt, kb. 100 gr darált dió
Kézi mixerrel habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a rumaromát, miközben tovább keverjük. Folyamatos keverés közben apránként hozzáadjuk a darált dióval, sóval és sütőporral összekevert lisztet.Lisztes gyúródeszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszúrjuk belőle a formákat.Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon 7-8 perc alatt világos színűre sütjük a kekszeket.Dobozban sokáig eláll.
Az eredeti kekszreceptért köszönet a megosztójának: Glazurshop
 Sörkifli
Hozzávalók 48 darabhoz:
10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg élesztő, 1 kg búzaliszt, 2 kk só
A kenéshez: 20 dkg vaj, 1 kk só
A tetejére: 2 tojásfehérje, köménymag
Fél csésze langyos tejben feloldom a cukrot és elmorzsolom benne az élesztőt. A vajat felolvasztom, a lisztet tálba szitálom, elvegyítem benne a sót. A felfutott élesztőt a liszthez öntöm, összedolgozom a többi tejjel. Ha már kezd összeállni a tészta, belecsorgatom a vajat és addig dagasztom, amíg elválik a kezemtől és a táltól. Letakarva félreteszem keleszteni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, hat cipót formázok belőle. Mindegyikből kerek lapot nyújtok és sóval elkevert, olvasztott vajjal megkenem. A tésztakorongot cikkekre vágom és a cikkeket feltekerem, tepsibe teszem. Megkenem a tojásfehérjével, megszórom köménymaggal és előmelegített, forró sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm.
(Praktika 2012 július)

Birsalmasajtos- csokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz: 245 gr finomliszt; 130 gr puha margarin; 110 gr cukor (porcukor is lehet); 1 tasak vaníliás cukor; kb. 2 tk Kotányi Muffin fűszerkeverék; 3 tojás; 3/4 tasak sütőpor; kb. 3 ek tej; birsalmasajt és tortabevonó étcsokoládé kockák
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fűszerkeveréket és a tojásokat. Kis adagokban hozzáöntjük a sütőporral elkevert lisztet. A keveréket kis tejjel föllazítjuk és a formába kanalazzuk.
Én két részletben szoktam megtölteni a mélyedéseket, és közben adom hozzá a birsalmasajtot és a csokit, muffinonként 2-2 kis kockát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
(Kotányi Muffin fűszerkeverék)
Ribizlis-kókuszos muffin
Hozzávalók: 25 dkg liszt;10 dkg cukor;7 dkg vaj;1 tojás;2 kk sütőpor;1 tasak vaníliás cukor;20-25 dkg ribizli;kókuszreszelék
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd a sütőport, ízlés szerint kókuszreszeléket és a lisztet. Ha szükséges, kevés tejjel lazíthatunk a tésztán, simára keverjük és óvatosan beleforgatjuk a leszemezett ribizlit. 
A tésztát a muffin formába töltjük és a tetejét meghintjük kókuszreszelékkel.
Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
Bodzás egreskrém
Hozzávalók (4 személyre): 45 dkg friss, megmosott egres; 1/2 bögre víz; 5 db bodzavirág; 18 dkg cukor; 5 dkg vaj; 3 egész tojás felverve; tejszínhab a tetejére
A vízben főzzük puhára az egrest és a bodzavirágokat. Vegyük ki a virágokat és passzírozzuk át az egrest.
Tegyük a bodzával egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot és olvasszuk fel.* Keverjük hozzá a vajat és olvasszuk fel. Kissé hűtsük le és óvatosan adjuk hozzá a felvert egész tojásokat. Addig keverjük, míg besűrűsödik, nem szabad felforrnia. Osszuk szét poharakba és tejszínhabbal, esetleg borágóvirággal díszítve tálaljuk.
*Ekkor leszűrve a hűtőben muskotályos szirupként tárolhatjuk, gyümölcstálakhoz és szódával hígítva nyári hűsítő italként is fogyasztható.
 MIT FŐZ KI PETTSON ÉS FINDUSZ?
Ribizlitorta
Hozzávalók: 25 dkg piros ribizli; 2 db tojás; 22 dkg cukor; 1 tk. vaníliás cukor;15 dkg búzaliszt;1 tk. sütőpor, 7,5 dkg olvasztott vaj; zsemlemorzsa
A ribizlit megmossuk, száráról leszedjük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.
Mixerrel a tojásokat felverjük, folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, míg sűrű, krémes lesz.
A lisztet és a sütőport a masszára szitáljuk, hozzáöntjük a felolvasztott vajat, és az egészet óvatosan elkeverjük.
A tésztát egy vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt sütőformába öntjük, majd a ribizlit eloszlatjuk a tetején.
A tortát 30 percig 190 0C-on sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Végül porcukorral meghintjük. (Vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is tálalhatjuk.)

Áfonyatorta

Hozzávalók:
A tésztához:15 dkg puha vaj;14 dkg barna cukor;2 db tojás;10 dkg teljes kiőrlésű liszt;10 dkg finomliszt;2 tk. sütőpor
Az öntethez: 40 dkg áfonya;4 db tojás;2,5 dl tejszín;10 dkg darált mogyoró vagy mandula;6 ek. cukor; 1 csapott teáskanál fahéj;10 dkg finomliszt;½ citrom lereszelt héja;porcukor a szóráshoz 
A tésztához a vajat és a cukrot mixerrel habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük, míg a massza krémes lesz. 

A kétféle lisztet a sütőporral elkeverjük és a tésztára szitáljuk, majd az egészet vajjal kikent sütőformába öntjük, és közepes hőfokon kb. 10 perc alatt félig megsütjük.

Az áfonyát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd eloszlatjuk a tésztán. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük és az áfonyára öntjük. 
A tortát kb. 35 percig 180- 200 0C-on készre sütjük, majd porcukorral meghintjük. 
(Áfonya helyett használhatunk bármilyen gyümölcsöt, pl. málnát, epret vagy meggyet.) 

Andersson néni fahéjas csigái 

Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg búzaliszt;1 cs. száraz élesztő;12,5 dkg puha vaj;3 db tojás, 5 dkg cukor;1 tk. őrölt kardamom;½ tk. só;2 dl langyos tej
A töltelékhez: 5 dkg puha vaj;4 ek. cukor;2 tk. fahéj

Egy keverőtálban elkeverjük a lisztet az élesztővel. Hozzáadjuk a vajat, a tojást, a cukrot, a kardamomot, a sót, majd simára kavarjuk.

Folyamatosan hozzáöntjük a langyos tejet, aztán a tésztát addig dagasztjuk, míg formázható lesz. Ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá lisztet, de ne túl sokat, mert a tésztának puhának kell lennie.
A kész tésztát lefedve, meleg helyen hagyjuk megkelni.
Ha már jól láthatóan megdagadt, még egyszer jól átgyúrjuk, és a belisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vékonyra kinyújtjuk. 
A töltelékhez a puha vajat a cukorral és a fahéjjal elkeverjük, és a kinyújtott tésztára kenjük. A tésztát egyik oldalról elkezdjük feltekerni. Az így kialakult rúdról kb. 2 cm vastagságú szeleteket levágunk, és egy vajjal kikent tepsire helyezzük.

A csigákat 220 0C-on, 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőben a tepsi alá tegyünk egy vízzel töltött lábast, hogy a fahéjas csigácskák ki ne száradjanak.

Padlizsáncsónakok
Hozzávalók 3/ 6 személyre: 3/ 9 kicsi, hosszúkás padlizsán; 10/ 30 dkg Rama sütőmargarin; 1/3 fej vöröshagyma; 1/ 3 kicsi cukkini; 1/ 3 piros húsú paprika; 2/ 6 kemény paradicsom; kakukkfű; só; fehérbors
A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, húsukat kivájjuk úgy, hogy vékony faluk maradjon. A margarint serpenyőbe tesszük, megpároljuk benne a csíkokra vágott zöldségeket, a padlizsán kivájt húsát, majd sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. A padlizsánokat tűzálló edénybe rakosgatjuk és előmelegített, 200 fokos sütőben 10 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből és a zöldségragut szétoszlatjuk a csónakokban, majd 15 percre visszatesszük és készre sütjük. Hogy kiadósabb legyen, a zöldségek közé keverhetünk sonkakockákat, megszórhatjuk reszelt sajttal, önthetünk rá tejfölt is.
(Praktika 2012, szeptember)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése