Keresés ebben a blogban

BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS


NASPOLYALEKVÁR
Hozzávalók
2 kg érett naspolya
70 dkg cukor
0,5 dl rum
A puha naspolyát megmossuk, egy pohárnyi vízzel teljesen szétfőzzük. Szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére egy kanálnyi rumot öntünk és lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
BODZA-ALMA-KÖRTE DZSEM
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (6 db 2 dl-es üveghez)
700 gr fürtös bodzabogyó
300 gr alma
300 gr körte
500 gr zselírozócukor (2:1)
fél citrom reszelt héja
csipet őrölt szerecsendió
A bodzabogyókat szárastul, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, leszemezzük és egy nagyobb lábasba tesszük. Az almát és a körtét meghámozzuk, magházukat kivéve kisebb kockákra vágjuk és a bodzához adjuk. A tisztított gyümölcs összesen 1 kg legyen.
Hozzákeverjük a zselírozócukrot, a citromhéjat és a szerecsendiót, majd folyamatosan kevergetve felforraljuk és erősebb lángon még 4 percig főzzük.
Azonnal, forrón teletöltjük vele a meleg vízbe állított csavaros fedelű üvegeket, majd lezárva fejtetőre állítjuk. 5 perc múlva visszafordíthatjuk és helyretehetjük az üvegeket.

RIBIZLIZSELÉ
Elkészítési idő: 45 perc+3 óra csepegtetés
Hozzávalók (3 db 4-4,5 dl-es üveghez)
1,5 kg érett ribizli
1 citrom
1 kk. citromsav
1 tasak energiatakarékos zselésítőanyag (2:1)
450 gr kristálycukor
A ribizlit váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, villával leválasztjuk a szárakról a szemeket, majd nagyobb lábasba tesszük. Hozzáadunk 3,5 dl vizet és erős lángon 10 percig forraljuk. Magasabb tál vagy fazék peremére teszünk egy benedvesített gézzel kibélelt szűrőedényt. Beleöntjük a gyümölcspépet és 2 órán át csepegni hagyjuk.
Összefogjuk és megkötjük a gézlap csücskeit, átdugunk alatta egy fakanalat, az edény peremére fektetjük és még egy órát csepegni hagyjuk.
A citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, vékonyan meghámozzuk és a héjdarabokat vékony csíkokra vágjuk.
A ribizlilét (8 dl) elkeverjük az átszűrt citromlével és a citromsavval. Hozzáadjuk a teljes mennyiségből elvett 2 ek. cukorral elkevert zselésítőanyagot és folyamatosan keverve felforraljuk. Beleszórjuk a maradék cukrot és citromhéjat, és folyamatosan kevergetve 1 percig főzzük. Lehúzzuk a lábost a tűzről, és leszedjük a dzsemről a habot.
Az üvegeket meleg vízzel 2 ujjnyira felöntött tepsibe állítjuk, megtöltjük a zselével, rácsavarjuk a tetejüket és azonnal fejre fordítjuk. 30 perc múlva a talpukra állítjuk őket, majd kihűlés után sötét, hűvös helyre tesszük.

GYORS RIBIZLILEKVÁR
A megmosott, lecsepegtetett ribizlit szárával együtt feltesszük főni, pár percig rotyogtatjuk, majd átpasszírozzuk és ehhez a gyümölcsvelőhöz kilónként 40-50 dkg cukrot adunk. Takaréklángon fél órát főzzük, majd üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk.

MÁLNA VAGY SZEDERDZSEM
A gyümölcsöt szitában folyó vízben megmossuk, lecsepegtetjük. Kevés ideig főzzük, majd kilónként 30-40 dkg cukorral a kívánt sűrűségűre főzzük, vagy cukorhoz kevert zselésítőpor esetén csak pár percig.

CSERESZNYE-MEGGY DZSEM
Kimagozott cseresznyét és meggyet fele-fele arányban rotyogásig főzünk, ekkor belekeverjük a dzsemtartósító, zselésítő porral elkevert cukrot és újraforrástól már csak pár percig főzzük.

SÁRGABARACKDZSEM
Hozzávalók
2 kg érett sárgabarack
60 dkg kristálycukor
dzsemtartósító
A megmosott barackokat tésztaszűrővel forró vízbe merítjük fél percre, majd lehúzzuk a héjukat. Ezután a felezett barackokat elkeverjük a dzsemtartósítóval, a leírás szerint felforraljuk a lekvárt, hozzákeverjük a cukrot, azzal is forrásig főzzük. 2-3 perc forralás után üvegekbe töltjük. Negyedóra fejtetőre állítás után szárazdunsztban hagyjuk kihűlni az üvegeket.