Keresés ebben a blogban

2013. június 6., csütörtök

RÓZSÁS KOZMETIKUMOK HÁZILAG

RÓZSA ARCTONIK (száraz, érzékeny bőrre)
5 gr rózsaszirmot 100 ml fehérborral felöntünk és egy sötét edényben két hétig állni hagyjuk. Szűrjük le, a növénymaradékot préseljük jól ki. A rózsabort kávészűrő papíron átengedjük és 50 ml rózsavízzel felöntjük.
(forrás: Halina Heitz: Rózsák)
TRIPLA RÓZSÁS ARCFRISSÍTŐ TONIK
Hozzávalók25 gr szárított rózsaszirom, 350 ml rózsavíz, 50 ml almaecet, 2 csepp rózsa illóolaj
A rózsaszirmokat tegyük széles szájú üvegbe, öntsük rá a rózsavizet és az almaecetet, cseppentsük hozzá a rózsaolajat. Lezárva hűvös, sötét helyen három hétig érleljük. Ezután szűrjük le és töltsük sterilizált üvegbe.  Frissítőként permetezzük az arcra   vagy arctisztítás után vattával vigyük fel.
RÓZSÁS HIDRATÁLÓ KRÉM
Sűrű állagú, érzéki illatú éjszakai hidratálókrém száraz bőrre.
Hozzávalók: 2 nagy marék friss, illatos rózsaszirom, 50 ml mandulaolaj/extraszűz olívaolaj, 5 gr reszelt méhviasz, 1 tk. búzacsíraolaj, 15 csepp rózsa illóolaj
A rózsaszirmokat egy széles szájú üvegben öntsük le mandula vagy olívalajjal. Egy kanállal törjük össze őket, hogy az illatanyagok jobban kiázhassanak. Az edényt fedjük le és tegyük napos helyre. 3 hét múlva szűrjük le az illatos olajat. Az olajban gőz fölött olvasszuk fel a méhviaszt. Miután a keverék kissé kihűlt, adjuk hozzá a búzacsíraolajat és a rózsaolajat. Még pár percig hagyjuk hűlni, majd töltsük sterilizált üvegbe. A búzacsíraolaj természetes tartósítószer, ezért  a krémet nem muszáj hűtőben tárolni.
(forrás: Josephine Fairley: A természetes szépség titka: 100 fantasztikus, házilag elkészíthető biokozmetikum. Opus Kiadó, Pécs)
RÓZSASZIRMOS FÜRDŐECET (2 fürdéshez)

Hozzávalók
5 dl friss rózsaszirom, 1 l almaborecet
A begyűjtött friss szirmokat papírtörölközőn szétszórva egy éjszakán át fonnyasszuk. Egy serpenyőbe öntsünk ecetet és közepes lángon forraljuk fel. A rózsaszirmokat tegyük fertőtlenített, széles szájú üvegbe és öntsük rájuk az ecetet.
Csavarjuk rá az üvegre a kupakot (nem fém!) és 2 hétig pihentessük, majd szűrjük le és töltsük át egy fertőtlenített ecetesüvegbe.
Használata: Félig tele kádnál öntsünk a csap alá 5 dl rózsaszirmos fürdőecetet. Fürdés után tiszta vízzel zuhanyozzunk le.

(forrás: Greta Breedlove: Wellness otthon. Bőrápolás természetes anyagokkal.)
Linkajánló, további receptek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése