Keresés ebben a blogban

2013. február 12., kedd

MOSÁSI PRAKTIKÁK-OLCSÓ ÉS HATÉKONY HÁZI MOSÓSZER

Otthon is könnyen készíthetünk mosógépben jól használható, rendkívül olcsó, hatékony és környezetbarát mosószert.
Az alább leírtak szerint készített mosógélt már majdnem egy éve használom, és nem tapasztaltam semmiféle hátrányát a bolti mosóporokhoz képest.
Eddig mosóparfümöt használtam az ecetes öblítéshez, ami nagyon bevált és jó szívvel tudom ajánlani. Az ára miatt sajnos én viszont kénytelen vagyok visszatérni az öblítőhöz, amit 1:3 arányban keverek 10 %-os ecettel. Így is kellemes illatúnak találom a ruhákat.
Az eredeti receptet itt találtam:
Lukréciakencéi
Érdemes tanulmányozni a hozzászólásokat és a többi receptet is, illetve további pro és kontra véleményekért, egyéb mosással kapcsolatos tanácsokért ennek a fórumnak az átböngészését is nagyon ajánlom:
Mamami 
Hozzávalók kb. 5 literhez:
kb. 120 gramm reszelt mosószappan (lehetőleg disznózsírból készült)
100 gr mosószóda
40-50 gr bórax (folttisztító hatású; elhagyható)
A reszelt szappant kevés vízben folyamatosan kevergetve addig melegítem, amíg fel nem olvad.
Ekkor hozzáadok 2-3 liter vizet és tovább melegítem.
Amikor a keverék újra felmelegedett, hozzáadom az előre kimért mosószódát és bóraxot, amitől hirtelen besűrűsödik és fel is forrhat.
Hozzáadom a maradék vizet, egy kicsit még melegítem, majd a fazékban hagyom kihűlni (ehhez mindenképp több óra szükséges), míg sűrűvé kocsonyásodik.
Előbb fakanállal, majd botmixerrel addig keverem, míg újra folyékony és homogén állagú nem lesz.
Szélesebb szájú flakonba töltöm (én 5 literes ioncserélt vizes flakont használok erre a célra), egy mosáshoz kb. 1,5-2 dl szükséges belőle.
Fontos, hogy használata esetén ecetes vagy citromsavas öblítést végezzünk, hogy megakadályozzuk a szappan lerakódását a mosógépben és a ruhákon. Ehhez az ecetet keverhetjük a szokásos öblítővel, vagy illóolajjal, mosóparfümmel is illatosíthatjuk. Az ecetszag mosás után teljesen elillan.
A komolyabb foltokat mosás előtt bedörzsölöm mosószappannal, vagy a fehér ruhákat nátrium-perkarbonátos hideg vízben (2 ek. egy lavór vízhez) áztatom néhány órát. Különösen piszkos fehér ruháknál a mosáshoz is lehet adni 1-2 ek. nátrium-perkarbonátot, nagyon hatásos.
Így a ruhák tiszták és frissek, akár a mosóporreklámokban :o)
Én a házi disznózsírból, hideg eljárással, 10% lúgfelesleggel készített saját mosószappanomból készítem, így ezek az arányok váltak be és a mosógél állagát is megfelelőnek találom. Gondolom másfajta szappan esetében ki kell tapasztalni a hozzáadott reszelék mennyiségét.
Más szappannal még nem próbálkoztam (nem is fogok, annyira bevált a meglévő), de többektől hallottam, hogy a bolti, növényi alapú mosószappanból készült gélt mindig fel kell rázni, mert szétválnak benne az összetevők.
Utoljára egyszerre nagyobb mennyiségű szappant reszeltem a legnagyobb lyukú reszelőn, hogy gyorsabban meglegyen. A szappanreszelék így lassabban és nehezebben olvad-oldódik melegítés közben, viszont a botmixer ezt a problémát teljesen megoldotta.
A bóraxot, nátrium-perkarbonátot és citromsavat innen szereztem be, és nem bántam meg:

Update: Hosszas használat (több mint egy év) után a fehér ruhák sajnos nagyon elszürkültek, semmilyen fehérítés nem segített rajtuk, legfeljebb kilyukadtak tőle :o(  Egyetlen mosóporos mosás után azonban teljesen kifehéredtek. Úgyhogy amíg jobbat nem találok, a fehér ruháknál visszatérek a mosóporhoz.
Egyébként a mosógélhez már nem  használok botmixert, mert hosszabb távon nem bírta az igénybevételt. Fakanállal nagyjából átkeverem, úgy töltöm széles szájú flakonba. Szerintem gyakorlati szempontból így is megfelel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése