Keresés ebben a blogban

2011. október 3., hétfő

NEDVES POTPOURRI KÉSZÍTÉSE

Bár a száraz változat könnyebben és gyorsabban elkészíthető, a nedves potpourri illata sokkal intenzívebb és tartósabb.  A száraz potpourrival ellentétben, mely nagyon szép és bármilyen nyitott tálban tartható, a nedves potpourrit perforált tetejű, lezárt edényben kell tartani (erre a célra egy laza fonatú, fóliával kibélelt fedeles kosárka is megfelel). 
Hozzávalók:
- egy 5 literes, belül mázas, nagy szájú, fedeles cserép- vagy kőedény
- egy tányér és egy nehéz tárgy, amelyek átférnek az edény száján
- hosszú nyelű fakanál
- kb. 1,5 kg levél és virágszirom (levendula, rózsa, rózsaillatú muskátli, rozmaring, ibolya, citromfű, citromverbéna)
- 450 gramm durva szemű, nem jódozott konyhasó
- fűszerkeverék: 15 gramm őrölt fahéj, 15 gramm őrölt szerecsendióvirág, 15 gramm őrölt szerecsendió, 15 gramm apróra vágott citromhéj, 55 gramm őrölt íriszgyökér, 30 gramm őrölt benzoégyanta
- néhány csepp rózsa- vagy muskátliolaj 
Szárítás
Az erős illatú virágszirmokat 3-4 nap alatt, szúnyoghálóra vagy újságpapírra fektetve, sötét levegős helyen csak annyira szárítsuk meg, hogy még puha tapintásúak legyenek.
Rétegezés:
Az edényt felváltva, 3: 1 arányban rétegezve 3/4-ig töltsük meg levelekkel, virágszirommal és sóval. A rétegezést több hétig folytathatjuk. Ezután a keverékre helyezzünk egy mély tányért egy nehéz súllyal, hogy a rétegeket összepréseljük. Fedjük be az edényt és 1-2 napra tegyük száraz helyre. A keveréket naponta forgassuk át! Fakanállal kaparjuk le az edény faláról a feltapadt részeket és keverjük a többihez. A keletkező erjedési habot is keverjük a potpourrihoz. A napi átkeverést és préselést addig folytassuk, amíg tésztaszerű, tömör masszát nem kapunk.
Összekeverés:
A masszát egy keverőtálban morzsoljuk szét és adjuk hozzá az előre összeállított fűszerkeveréket. Az egészet jól dolgozzuk össze.
Érlelés:
Ezt az illatos keveréket tegyük vissza az eredeti edénybe, és megint jól préseljük le. Néhány csepp illóolajjal intenzívebbé tehetjük az illatot. Az edény szájára gumival szorítsunk egy muszlinkendőt, és még 6 hétig érleljük sötét helyen a potpourrit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése