Keresés ebben a blogban

2011. március 14., hétfő

HORTENZIA

METSZÉSE:
A helyes visszavágás serkenti a virágzást. Azonban az elhervadt virágok hatékony téli védelmet nyújtanak a növénynek,, ezért a metszést csak februárban vagy márciusban érdemes elvégezni.
A kerti hortenziánál (Hydrangea macrophylla) az első zöld rügypár fölött vágjuk le a száraz viráglabdákat. Az elfagyott, vékony vagy keresztben növő ágakat is el kell távolítani.
Az érdeslevelű-, fűrészeslevelű-, tölgylevelű és szőröslevelű hortenziát is így metsszük.
A bugás (H. paniculata) és a cserjés (H. arborescens) hortenziánál viszont csak később alakulnak ki a virágrügyek. Ezért ezeknél az előző évi hajtásokat vágjuk vissza annyira, hogy csak egyetlen egészséges rügypár maradjon.
SZAPORÍTÁSA:
Könnyen szaporítható dugványról: júniusban az egyéves hajtásokról éles késsel vagy ollóval vágjunk le egy levélpárral 15 cm hosszúságú dugványokat. A dugvány legyen puha és nem szabad virágnak lennie rajta! A hajtáscsúcsot vágjuk le, csak a levélpár maradjon meg. A levelek külső felét vágjuk le (a túlzott párologtatás megakadályozására).
A hajtásokat szúrjuk a nedves hajtatófölddel megtöltött edénybe és tartsuk félárnyékos helyen, a föld legyen mindig nedves.
Néhány hét múlva kialakulnak az új gyökerek.
VÁGOTT VIRÁGKÉNT VALÓ ALKALMAZÁSA:
A frissen kinyílt virágok legkésőbb két napon belül elhervadnak, ezért vázadísznek  csak az elnyílásnak indult virágok alkalmasak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése