Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 27., kedd

Fehér kasvirág (Echinacea 'White Swan')
Catherine Guillot Bourbon rózsa másodvirágzása
 
 Teasing Georgia angol rózsa bimbók
Tavaly őszi Munstead Wood angol rózsa dugvány
 
 Encián

2013. augusztus 22., csütörtök

LEVENDULÁS SZÖRPÖK

Levendulaszörp és levendulás rózsaszörp
 
A levendulaszörp receptjét Limara Pékségében találtam.
A rózsaszörpét pedig már leírtam a rózsareceptes bejegyzésemben: én azonban csak fele arányban használtam hozzá  cukrot és így is elég édes lett, illetve 2 literhez egy egész zacskó citromsavat hozzáöntöttem (ettől lesz újra gyönyörű a főzés során bebarnuló színe). Szerintem az egyszer virágzó rózsák szirmából sokkal finomabb, mint a tearózsákéból, de természetesen ez ízlés kérdése. Minél sötétebb színű szirmokból főzzünk, annál sötétebb színű lesz a szörpünk is.
A levendulás rózsaszörpnél először a szárított(!) rózsaszirmokat forraltam kis lángon, és csak az utolsó pár percben adtam hozzá kb. fél bögre szárított levendulavirágot. Ezután lefedve negyedórát állni hagytam és a leszűrés után kb. negyedórát még főztem a szörpöt a cukorral és a citromsavval. Az arányok: 60 gr szárított rózsaszirom, fél bögre (kb. 15-20 gr) szárított levendulavirág, 2 liter víz, 1,5 kg cukor, 1 zacskó citromsav.
Nekem a háromféle szörp közül ez ízlik a legjobban!
Nagyon örülök, hogy kipróbáltam és bevált a szárított rózsaszirom a szörpfőzéshez, így akár télen is készíthetek a családnak, ha elfogyna a nyáron eltett rózsaszörpkészlet :o) Persze fölösleges munka a szárítás,  ha az embernek van alkalma rögtön szörpöt főzni a friss szirmokból, de azért később mégis jól jöhet!
Szárított Bourbon- rózsaszirom mix