Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 26., hétfő

SZÁRAZ POTPOURRI KÉSZÍTÉSE

A potpourri három összetevője: illatanyag; fixatív (rögzítőszer); töltelékanyag.
Az illatanyagok olajok és fűszerek keverékei, a rögzítőszerek (Iris florentina őrölt gyöktörzse vagy benzoéfa, Styrax benzoin gyantája) gátolják az illatok gyors elpárolgását, a töltelékanyag szirmokból, levelekből, magházakból áll.
A virágokat csokorban felfüggesztve, a szirmokat és leveleket tálcán száríthatjuk.
Az összeállított keveréket lezárt edényben hat hétig érleljük, hogy az illatanyagot megkösse a töltelékanyag. 
Ne tegyük a potpourrit erős fényre, különben a virágok gyorsan kifakulnak.
A potpourrit felfrissíthetjük, ha visszatesszük az érlelőedénybe, összekeverjük új fűszerekkel és olajokkal, majd gyors fixálóként néhány csepp konyakot permetezünk rá. 

ŐSZI POTPOURRI 
Alapanyagok:
1 evőkanál durvára őrölt fekete bors
1 evőkanál frissen őrölt koriander
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál benzoéfa
20 csepp gyömbérolaj
20 csepp zöldcitromolaj
5 csepp bazsalikomolaj
5 csepp borókaolaj
1,75 liter száraz töltelékanyag (lampiontermés, földicseresznye, tölgyfalevél, makkok,
kis tobozok, aranyszínű gombák)
Keverjük össze a fűszereket és a benzoéfát egy mozsárban. A mozsártörővel keverjük hozzá az olajokat, így az nedves porrá lesz. Mérjük ki a töltelékanyagot egy nagy tálba, és keverjük hozzá a nedves port. Tegyük a keveréket egy nagy, fedeles kerámia- vagy üvegedénybe, és hagyjuk hat hétig érni, időnként keverjük és rázzuk össze.
KERTI POTPOURRI
Alapanyagok:
300 gr virág (pl. kerti őszirózsa, kerti szegfű, jázmin, muskátli, gyöngyvirág, mályvarózsa, ibolya)
100 gr rózsaszirom
100 gr illatos levél (pl. levendula, menta, rozmaring, mirhafű, izsóp, citromfű)
1/2 vaníliarúd
25 gr porított nőszirom
1 tk őrölt fahéj
5 csillagánizs
2 csepp levendulaolaj
2 csepp szegfűolaj
2 csepp loncolaj
A virágokat és leveleket megszárítjuk.  A vaníliarudat kicsi darabokra törjük. Egy tálban elrendezzük a hozzávalókat és rácsöpögtetjük az illóolajokat. Egy ideig lefedve, hűvös helyen tároljuk.


ANGOL RÓZSAPOTPOURRI
Alapanyagok:
1 fahéjrúd
1 evőkanál szemes szegfűbors
1 evőkanál szegfűszeg
400 gr rózsavirágszirom és -bimbó
200 gr levendulavirág
100 gr szárított rozmaringvirág
25 gr porított nőszirom
3 csepp rózsaolaj
1 csepp rozmaringolaj
1 csepp muskátliolaj
A fahéjat, a szegfűborsot és a szegfűszeget egy mozsárban durvára törjük. Néhány rózsabimbót félreteszünk, a többi hozzávalót összekeverjük, és hozzáadjuk az illóolajokat. Végül elrendezzük rajta a félretett rózsabimbókat.


ILLATOS PÁRNA
4 rész varádicskórófű
4 rész istenfalevél
2 rész levendulavirág
1 rész rozmaring
1/2 rész őrölt nősziromgyökér